
Słownictwo pokazuje, jak przystosowaliśmy się do przemian ery przemysłowej
8 sierpnia 2013, 11:38Przeanalizowawszy słownictwo z ponad 1,5 mln amerykańskich i brytyjskich książek z lat 1800-2000, badaczka z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles ujawniła, jak bardzo zmieniły się wartości kulturowe.

Żyje szybko, umiera młodo
28 lutego 2014, 16:32Pustułka maskareńska to przykład olbrzymiego sukcesu obrońców środowiska, niezwykłych możliwości dostosowania się do nowych warunków przyrodniczych, ale również źródło poważnego zaniepokojenia wśród ekspertów.

Mrożenie światła
15 września 2014, 12:28Uczeni z Princeton University pracują nad... skrystalizowaniem światła. Próbują ni mniej ni więcej tylko zamienić światło w kryształ. W ramach prac nad badaniem podstawowych właściwości materii udało im się utrzymać fotony w miejscu. To coś, czego wcześniej nie obserwowaliśmy. Mamy tu do czynienia z zupełnie nowym zachowaniem się światła - mówi profesor Andrew Houck.

Nawet bez nadciśnienia sól wpływa na szereg narządów
11 marca 2015, 11:01Przeprowadzony przez amerykańskich naukowców przegląd badań pokazuje, że nawet przy braku nadciśnienia nadmiar sodu w diecie niekorzystnie wpływa na szereg narządów, w tym na serce, nerki, układ nerwowy czy naczynia krwionośne.

Nieunikniony wzrost poziomu oceanów
27 sierpnia 2015, 05:47Zdaniem NASA najnowsze dane wskazują, że w ciągu najbliższych 100-200 lat nie unikniemy podniesienia się poziomu oceanów o co najmniej 1 metr. Naukowcy nie wiedzą jedynie, jak szybko się to stanie, nie są bowiem przewidzieć, jak szybko będą topiły się lody na biegunach

Nadmierna waga upośledza pamięć epizodyczną
26 lutego 2016, 12:38Nadmierna waga ciała upośledza pamięć epizodyczną, inaczej pamięć zdarzeń. Psycholodzy dywagują, że mniej żywe wspomnienia ostatnich posiłków mogą prowadzić do przejadania.

Chiny mniej brudzą
27 lipca 2016, 11:11Zdaniem grupy uczonych chiński szczyt konsumpcji węgla miał miejsce wcześniej niż dotychczas sądzono. Ye Qi, Tong Wu i Jiaqi Lu z Tsinghua University oraz Nicholas Stern i Fergus Green z Grantham Research Institute on Climage Change and the Environment twierdzą, że chińska konsumpcja węgla spada od dwóch lat i prawdopodobnie jest to stały spadek.

Spadek liczby eozynofilów przyczynia się do cukrzycy i nadciśnienia
17 marca 2017, 11:53Eozynofile, których liczba spada w okołonaczyniowej tkance tłuszczowej (ang. perivascular adipose tissue, PVAT) osób z nadmierną wagą, mogą być nowym celem w leczeniu takich chorób, jak cukrzyca typu 2. i nadciśnienie.

Naukowcy planują błyskawiczną akcję badania ekosystemu ukrytego pod wycieloną górą lodową
10 października 2017, 05:11Zespół pracujący pod kierownictwem naukowców z British Antarctic Survey (BAS) planuje pilną misję, w ramach której ma zostać zbadany morski ekosystem, ukryty pod lodowcem Larsen C nawet przez 120 tys. lat. Został on odsłonięty przez cielenie i oderwanie w lipcu br. góry lodowej A-68.

Kryl pomoże w walce z mikroplastikiem?
9 marca 2018, 14:02Szczętki, zwane popularnie krylem, rozkładają mikroplastik.